Steder langs Argoli bugt

Rodistancer og beskrivelser af steder langs Argoli Bugt

Bemærk: Oplyste afstande/rodistancer er kun den ene vej med udgangspunkt i Tolo.

For at få et indtryk af rodistancerne i området, viser kortene på siderne 5 til 13 nogen roafstande i området mellem Cape Malea og Korinth.

Afstandene er målt med Google Earth og er kun angivet, for den ene vej. Ror man samme vej tilbage skal de altså ganges med 2.

Kilometerangivelserne gælder for roning langs den gule linie på kortene, så hvis man ror ind i alle bugter og vige eller ror mere spids til spids, skal man altså korrigere kilometerangivelserne lidt. Argoli bugten kan ikke krydses da der i flg. Google Earth er mere end 5 km’s afstand fra kyst til kyst.

Byer og afstande mellem Tolo og Astrous

Byer og afstande mellem Tolo og Astrous

Karthona

(Órmos Karathona). Stor bugt nord for Ák Khnodros-halvøen. Fin strand i stort set hele bugten. Flere cafeer, tavernaer og restauranter. Meget populær badestrand for byboerne i Nafplion. Roafstanden fra Tolo er 7 km.

Nafplion

Største by i bugten med en meget travl havn. Mange turistbåde, erhversbåde og private fartøjer. Det er utroligt flot at komme fra søsiden især om aften hvor byen og borgen er belyst. Det kan måske være svært at finde en egnet tillægningsplads for en robåd inde i havnen, så enten skal man bytte med et andet bådhold, eller også blive ved båden.

En anden mulighed er at gå ind i det lavvandede område (< 1 m) i den nordlige del af havnen eller på ydersiden af den lange, nordlige stenmole, eller på sten-stranden lige bagved. Roafstanden fra Tolo er 11 km.

Nea Kios

Byen i bunden af bugten. Her er der lavvandet et godt stykke ud for kysten med en lidt mudret bund pga. udløbet fra floden. Der kan godt roes helt ind til havnen, eller til stranden øst for.

Der er campingplads i området. Restauranter og cafeer findes også. Roafstanden fra Tolo er 15 km ved roning direkte over bugten fra Nafplion, ellers lidt længere.

Miloi

Også en lille by i den nordvestlige del af bugten lige overfor Nafplion. Tavernaer med god frisk fisk på menukortet. Campingplads. Roafstanden fra Tolo er 19 km.

Kiveri (Kiverion)

Lille landsby med ankerpladser mellem to læmoler. Ingen direkte havn med læ. Muligvis strand syd for den sydlige læmole. Tavernaer og indkøbsmuligheder. Roafstanden fra Tolo er 22 km.

Astrous (Par. Astros)

En lille fiskerby og feriested skråt over bugten fra Tolo (15 km i lige linie). Selve hovedbyen Astrous ligger lidt inde i landet. Beskyttet havn med en fin strand syd for, der er også en mindre strand nord for pynten. Se udsnitsbillederne.

Mulighed for ferskvand i havnen samt gode indkøbsmuligheder. Der er også tavernaer inde i byen. Campingplads nord for havnen ved udmundingen af floden samt i bugten 3 km syd for havnen. Posthus, bank, taxa, hydrofoilbåd til Piræus (Athen). Roafstanden fra Tolo er 34/36 km.

Byer mellem Astrous og Tiros med afstande fra Tolo

Byer mellem Astrous og Tiros med afstande fra Tolo

 

Astrous Bugt (Órmos Ástrous)

4.5 km lang kyst inde i bugten med fin sandstrand, med en campingplads inderst i bugten. Her er der nogen læ for de fremherskende sydøstlige vinde. Roafstanden fra Tolo er 40 km.

Dimitrios (Áy Dhimitrios)

Markant klippeformation med bebyggelse op ad klippen. Dette markerer starten på den meget bugtede kyststrækning stort set resten af vejen mod Cape Maleas. Kysten består herfra mest af stejle klipper og klippefremspring med enkelte bugter med strande og oplægningsmulighed. 3 km. syd for Dimitrios er der en campingplads med strand. Roafstanden fra Tolo er 47 km (campingplads 50 km).

Tiros

Tiros var engang en søvnig lille by indtil den for nogle år siden voksede til at være et større ferie- resort. Der er restauranter og barer langs hele stranden, og ”zimmer frei”- og ”rooms for rent”- skilte alle vegne. Stranden er ikke noget specielt. Havneområdet er den bedste del af byen.

Man kan besøge Elona klosteret herfra med taxa. Der er tillægning for hydrofoilbåd i havnen i juli og august, så vær opmærksom på den og dens bølger. Der er campingplads i bugten nord for Tiros, ca. 5 km roning uden om det store Trikeri forbjerg.

Mulighed for ferskvand i havnen samt gode indkøbsmuligheder. Posthus, bank, mange tavernaer langs havnen. Hydrofoilbåd til Piræus. Roafstanden fra Tolo er 58 km (campingplads 53 km).

Strækningen fra Tiros til Ormios Fokianos med afstande fra Tolo

Strækningen fra Tiros til Ormios Fokianos med afstande fra Tolo 

Leonidi (Leonídhion)

En lille havn ved enden af en lang sandstrand efter passage af Sambateki pynten nordfra. Den større by Leonidhion ligger fire kilometer inde i landet.

Mulighed for ferskvand og mindre indkøb i havnen, ellers må man tage ind til Leonidhion. Tavernaer langs havnefronten. Der er en lille strand i den sydlige del af havnen i læ af den store mole, hvor hydrofoilen lægger til. Mod nord er der en større strand, men den er ikke i læ. Roafstanden fra Tolo er 70 km.

Poulithra

En lille fiskerihavn 5 km syd for Leonidi med god læ for de sydøstlige vinde. Der er ferskvand for enden af molen, og mulighed for mindre indkøb i landsbyen inde i landet, hvor der også er en del tavernaer. Roafstande fra Tolo er 75 km.

Kysten efter Poulithra er barsk med lodrette klipper over en strækning på 15 km indtil Órmos Fokianos.

Órmos Fokianos (Fokianou)

En stor bugt med en pragtfuld og formodentlig ugenert strand i bunden af bugten. Bugten ligger dog åben for de fremherskende sydøstlige vinde, så man kan godt risikere at blæse inde her. Sommetider er der lagt fiskenet ud direkte fra stranden, så vær forsigtig ved landgang. Ingen mulighed for vand eller proviant, men der fører en stejl vej ned til stranden. 12 km til nærmeste by ad vejen. Roafstanden fra Tolo er 88 km.

Strækningen omkring Ormos Fokianos og Kiparissi med afstande fra Tolo

Strækningen omkring Ormos Fokianos og Kiparissi med afstande fra Tolo

Kiparissi (Ormos Kiparissiou)

Endnu en stor bugt med to strande delvist i læ, som kan være svære at få øje på, når man kommer langs kysten fra nord, men pludselig dukker bugten op. Bugten er simpelthen et fantastisk syn. Stejle klipper rejser sig op til knivskarpe spidser hvor tordenskyer sommetider opstår midt om sommeren. Hydrofoilbåden lægger til på enten den nordlige mole eller ved bymolen afhængig af vinden. Mulighed for indkøb af ferskvand og proviant i byen. Der er cafeer ved den nordlige mole og inde omkring byen. Frisk fisk kan ofte købes. Der er posthus. Hydrofoilbåd til Piræus og mod syd til Monemvasia. Roafstanden fra Tolo er 98 km.

De næste 15 km sydpå er stejle klipper afbrudt af et par meget små strande indtil en lille bugt ved Vathi Avlaki.

Vathi Avlaki

En lille bugt med en lille strand for enden af en slugt. Ingen tavernaer, ingen indkøbsmuligheder. Roafstanden fra Tolo er 110 km.

Ieraka (Limani Geraka)

En lille by med en naturlig havn og med en lavvandet lagune inderst. Meget idyllisk med en enkelt række huse på hver side af bugten og stejle klipper op over. På den nordlige side oppe over pynten er der ruiner af det historiske, mykenske Ieraka eller Ierax.

Mulighed for ferskvand i byen samt basal proviant. Flere tavernaer på havnefronten som oftest kun serverer fisk. Taxi og hydrofoilbåd. Roafstanden fra Tolo er 120 km.

Pori Beach (Palaio)

2 km lang sandstrand i bugten Kolpos Limaras, bedst i den sydlige ende. Lille mole ved småhusene i den nordlige ende, men mange sten langs kysten, bortset fra ved stranden. Forplejning og proviant findes ikke her, men i Monemvasia ca. 4 km længere mod syd. Roafstanden fra Tolo er 135 km.

Monemvasia

Større by med havn og marina, som ligger med den karakteristiske puklede, 300 m høje halvø ud for kysten. Her er masser af muligheder for forfriskninger og indkøb. Der er posthus, bank, taxi, hydrofoilbåd, biludlejning m.m. Historisk sted med ruinerne af middelalderborge og den velbevarede byzantinske kirke Agia Sofia fra 1200-tallet (se mere på www.monemvasia.com). Roafstanden fra Tolo er 141 km.

Nomia

Ifølge kortet skulle der være en campingplads i Nomia, som er en lille landsby ca. 1,5 km fra kysten. Kysten ud for er ifølge Google Earth både sten og sand, men der er ingen beskrivelser af stedet. Roafstanden fra Tolo er 145 km.


Strækningen omkring Vathi Avlaki med afstande fra Tolo

Strækningen omkring Vathi Avlaki med afstande fra Tolo

Strækningen omkring Pori Beach og Nomia med afstande fra Tolo

Strækningen omkring Pori Beach og Nomia med afstande fra Tolo

 

Strækningen rundt om Cape Meleas med afstande fra Tolo


Resten af turen mod Cape Meleas (Akr. Meleas)

og videre mod Neapoli går langs en barsk kyst med stejle klipper. Der er ingen beskrivelser af mulige landgangssteder undervejs, og Google Earth er desværre for utydelig på denne strækning til at kunne afsløre strande eller små vige. Dog viser landkortet at der er vej ned til Ag. Marina og Limini, så der er nok mulighed for landgang disse steder. Runding af Akr. Meleas, med det meget tydelige fyrtårn, kræver godt vejr. Der er ofte en sydgående strøm på ca. 3-4 km/t fra Ak. Kamili til Akr. Meleas, så roning sydover kan være hjulpet af denne strøm, mens det nordover kan være noget tungere. Der er også lokale strømme tæt ved de store klipper.

Neapoli

Største by i området med alle faciliteter. Stor færgehavn og marina. Detaljeret beskrivelse mangler pt.

Strækningen rundt om Cape Meleas med afstande fra Tolo