Steder mellem Tolo og Poros

Rodistancer og beskrivelser af steder mellem Tolo og Poros

Tager man mod øst fra Tolo vil man opleve en blanding af idylliske bugter og vige blandet med forrevne klippekyster, nogen gange over lange stræk. Mod øst kommer man også til de store øer Spetses, Dokos og Hydra, samt en række småøer. Nedenfor er beskrevet en række byer og steder, som er et besøg værd. Vil man længere end Poros henvises til beskrivelserne i Rod Heikells bog ”West Agean”.

Oplyste afstande/rodistancer er kun den ene vej med udgangspunkt i Tolo.

Khaïdhari (Vivari, Dhrepanou)

Denne fjord-lignende bugt (Dhrepanou) er et betagende syn med højtliggende plateauer og stejle bjergsider, der rejser direkte fra vandet, undtagen for enden af bugten hvor den går over i en lavvandet lagune, der bruges til fiskeopdræt. På den vestlige side af indsejlingen er der ruiner af et gammelt fort (1741) formodentlig af Venetiansk oprindelse. Campingpladser. Mulighed for ferskvand samt begrænset proviant. Tavernaer på havnefronten. Roafstanden fra Tolo er 9 km.

Knap 3 km før Iria er der et Sportscollege lige ned til en fin strand, hvor der er mulighed for at komme i land og købe forfriskninger og små retter mad. Roafstanden fra Tolo er 13 km.

Iria

Lille fiskerihavn godt 2 km før man kommer til Ák Iria med en lang læmole, der dækker for den fremherskende sydøstlige vind. En lille taverne i havnen, men ellers ingen faciliteter. Kortet angiver campingpladser i området. Roafstanden fra Tolo er 16 km.

Koiládhia

Fiskeri by og havn, godt gemt bag Ák Kókkinos, men den store katedral gør byen letgenkendelig. Den lille ø ved indsejlingen til bugten ejes af en græsk millionær, og dermed ingen adgang for roere. Mulighed for ferskvand og proviant. Flere tavernaer på havnefronten, hvoraf nogle endda serverer fisk hentet direkte fra den nærmeste fiskerbåd. Der er en campingplads i området, men præcist hvor vides ikke. Posthus, taxi. Roafstanden fra Tolo er 33 km.

 

Porto Kheli

Stor havneby og turist-resort smukt liggende i en beskyttet bugt lige over for Spetses. Dette er et vandsportsparadis, så pas på alt hvad der flyder og sejler. Her er også hydrofoilbåde og mange sejlere. Der er meget lavvandet i den østlige del af den store, inderste bugt, så her er nok gode muligheder for landgang. Der er alle faciliteter i byen. Roafstanden fra Tolo er 60 km.

Kosta

Ifølge landkortet skulle der være en campingplads her, men der ingen andre oplysninger om stedet. Roafstand fra Tolo: 66 km

Ermioni (Hermione)

Større by og havn med fritidssejlere, fiskerbåde, hydrofoils og færger. Lavvandet område i den nordlige del af havnebugten, modsat den store stenmole. Om bundforholdene egner sig til landgang vides ikke. Der er også en mindre kaj og lavvandet på sydsiden af tangen, som delvist omslutter havnen. Her er også alle faciliteter, taverner og barer. Roafstanden fra Tolo er 90 km (Detailkort af Ermioni er vist på side 16).

I Ermioni er der mulighed for at lægge både op for afhentning med bådtrailer.

Ermioni (Hermione) 

 

Thermesia (Idhra Beach Hotel)

Større hotelkompleks med egen (privat) havn. Landgang og oplægning her kræver nok en del goodwill fra hotellets side, men kan da forsøges.

Roafstanden fra Tolo er 99 km.

Nisidhes Tselevinia

Ø-gruppe for enden af den store Aderes halvø. Består af øerne Spathi og Skilli og nogle skær. Passage indenom Spathi bør kun ske i godt vej. Roafstanden fra Tolo er 116 km.

Poros By

Poros er en smukt beliggende havneby liggende in en naturlig havn mellem fastlandet og Nisi Poros. Bugten vest for havnen er lavvandet på den sydlige side, men bundforholdene er ukendte. Her er også alle faciliteter, posthus, bank og desuden læge og tandlæge. Mange færger og hydrofoils i havnen. Der er campingplads i området, men ikke ved kysten.

Roafstanden fra Tolo er 126 km.

Poros By

 

Strækningen fra Ermioni til Poros med rodistancer fra Tolo

 

Hele strækningen fra Tolo til Poros med kilometerangivelser for en mere kystnær rute end på de forrige kort, hvilket øger distancen til f.eks. Poros med 13 km.

De Saroniske Øer

Af de Saroniske Øer, Egina, Poros, Hydra og Spetses, er det nok de to sidstnævnte, der er mest interesse for GDS-2011 roerne, alene på grund af deres forholdsvise nærhed af Tolo. Spetses er måske nok den mest attraktive for en længerevarende rotur, idet den har langt flere strande end Hydra, øen rundt er ca. 25 km, den er tættere på Tolo, og ligger kun små 3 km fra fastlandet. I det følgende beskrives således kun Spetses og Hydra. For oplysninger om Poros og Egina henvises til kilde [2].

Spetses

Spetses er øen med de gode badestrande, og med en samlet kyststrækning på 25 km er det hurtigt at komme øen rundt. Øen har været turistmål i mange år, men er ikke længere hjemsted for charterturister. Nu har rige grækere deres luksussejlere liggende i havnen. Der er altid liv på havnen i hovedbyen Spetses.

Havnefronten er 4 km lang og fyldt med liv fra cafeer, restauranter og barer. Store områder er lukket for biler, så vejene er fyldt af gående, scootere, og hestetrukne vogne. Stranden ved Aghii Anargyri er klemt inde i en lille bugt på øens vestlige side, 12-13 km over land fra Spetses By [eller 10 km pr. robåd syd om øen]. Her er mange mennesker i højsæsonen, hvor den lille strandbar også har åbent. Andre gode strande er Aghia Marina, Xylokeriza, Aghia Paraskevi, Zogeria, og Vrellos. Som alternativ til at ro, kan man ifølge www.spetses.gr komme med bus fra Nafplion til Kosta (ca. 66 km i robåd fra Tolo) og derfra med båd til Spetses. I Spetses by er der mulighed for vand og gode provianteringsforhold.

Spetses

Øen Spetses med angivelse af anbefalede strande. Øen rundt langs den gule linie er 22 km.

 

Hydra (Idra)

På Hydra er alle motorkøretøjer forbudt, så øen er den rene idyl for alle besøgende. Al transport foregår således pr. æsel eller særlige trækvogne. I robåd vil turen rundt om øen være ca. 50 km. Mellem påske og september er der mange turister på øen, men blot nogle få hundrede meter fra havnen i Hydra By, er der stille og fredeligt. Øen er perfekt til vandreture til f.eks. klostrene Agia Efpraxia og Profitis Illias (1-2 timer fra havnen), eller klosteret Moni Zourvas mod nordøst (7 km fra havnen). En anden mulighed er vandtaxaer fra haven til de forskellige seværdigheder.

Sydvest for havnen findes flere mindre strande, bl.a. ved Kamini, Vliho (Vlychos) og Molos. Den eneste sandstrand findes ved Mandraki ca. 1,5 km nordøst for havnen. Se mere på www.hydra.gr. På havnen i Hydra By er der mulighed for vand og proviantering i et mindre supermarked. Der er taverner og restauranter af alle typer; men priserne er desværre meget høje!!

Hydra (Idra)